Archive for July, 2012


Heemmm. Pelik sebentar..
Memang btol..
Inilah universiti terbaik dunia..
Mengalahkan harvard cambridge ataupun manipal..

Tak percaya?

Ramai ilmuwan hebat berjaya dilahirkan disini.. Bill Gates juga antara tokoh eropah yg sngat terkenal berjaya graduate dngan mnjadi orang terkaya dunia. Albert einstain pun sama..

Yg lebih penting, para ilmuwan Islam dahulu seperti Ibnu Sina, Khawarizmi, Jabir bin Hayyan, dan ramai lagi berjaya graduate dengan jayanya di mana ilmu mereka sampai ke zaman sekarang masih lagi digunakan..

Hebatkan?

Cuba kita fikirkan.. Bagaimana mereka berjaya? Adakah guru mereka luar biasa? Nota yg luar biasa? Atau exam paper past year?

Bagaimana mereka boleh mencipta ilmu yg baru yg kita pelajari sekarang?

Something to think……..

Luar biasanya mereka…

Ilmu itu milik Allah..

image

Mutabaah amal.

image

Mutabaah amal stylo..
Kalo tak nampak,.save pic je.. Bole print..

Selamat berpuasa pada rakan2.. Tak sempat nk msg sorg2.. Kredit takde.. 🙂
Slamat beribadat.. Tingkatkan amal..
Mad ngan aisar, kite continue terawih 20 rakaat full mcm dulu..
Yg lain2, jom join skali..
Terawih yg banyak kuantiti tinggi kualiti + istiqamah ≡ impian ramadhan kali ni..

Ini.Doa

image

Masih terlalu awal utk gelaran tu..
InsyaAllah 1 hari nnti..
Bermula agak lewat.. Tapi masih blom terlambat..

Err… Speechless

Image

Image

Memang betol atuk HItler. Manusia ni terlalu senang ditipu. Mereka akan percaya dengan perkara yang menguntungkan mereka.. Mereka akan menolak sesuatu yang merugikan mereka walaupun itu adalah kebenaran.. itulah MANUSIA!!

Image

Kta adalah generasi yang telah “dibasuhkan”. Terpulang pada kita sama ada masih mahu duduk dalam “washing machine”, bergolek2 di dalamnya, tanpa melakukan apa2?

Image

Ada antara kita yg telahpun “fixed-minded”.. pabila ditegur, “relaks la bro.. cuba ko tengok perspektif dan dimensi yg lebih luas”.. tapi maaf.. saya rasa anda bukan mengajar untuk melihat perspektif yang luas tapi anda mengajak untuk melihat perspektif yang anda ciptakan sendiri..

Image

Curious but not judgemental.. ramai yg curious.. tapi tak buat apa2.. ramai yg curious.. tapi hentam sini-sana.. ramai yg curious, tapi habuk pun takde.. akhirnya perkara yang benar itu terus tidak terbela..

 

Tidak ada kene-mengena dengan apa-apa perkara.

Hanya ingatan kepada diri agar tidak hanyut dalam “washing machine” dunia..

Seribu impian

Teringat sahabat baik, aman, yg selalu nyanyikan lagu ni..

Aku juga mempunyai impian..
Yg pastinya bukan angan2.
Satu yg agak sukar dilakukan tanpa persediaan.
Agak lambat dan mungkin telah terlambat untuk memperjuangkan jalan ini..
Tapi tidak mengapa..

Memetik kata2 Saidina Abu Bakar as-Siddiq,

“aku tidak rela melihat Islam jatuh dan mundur di mataku”

image

impian

Inilah yg aku mahukan..

image

Maaflah kalo tak nampak. 🙂

image

Waktu ceramah btn..
Agak mengantuk..
Salin nota sket2..
Tapi alhamdulillah tibe2 idea dtg..
Lalu disketchkan.. Jadi la camni..

1 pegangan hidup

Manusia itu bergabung dengan harmoni dengan berpegang kepada 1 KALIMAH TAUHID.

Tetapi malangnya di negara aku, manusia mampu berpisah dengan 1 PERKATAAN iaitu POLITIK..

Bersama menghayati kalimah syahadah…

Qasim Rashid, Esq.

The Official Website of Qasim Rashid

Can't Speak? Then Write.

these are a Future Pharmacist words